Bett - Del 1

Finns så himla många olika bett och jag är så himla intresserad av just bett. Letar på olika hemsidor, och försöker hitta så mycket information som möjligt. Jag tycker det är jätte intressant, ett ämne som intresserar mig. Som jag läste i Häst Magazinet ska din häst ha en så kallad bettgarderob med tre olika bett ungefär. Byt bett ofta, rid inte med samma bettsling mer än två dagar i föjld. I garderoben är det bra om det innehåller:

Ett bett löst, alltså ett hackamore
Ett rakt, odelat bett som ligger stilla i munnen
Valfritt

Ett hackamore är bra att använda då och då för att ändra på trycket. Din häst kommer antagligen gå mycket bättre om du byter bett.

Om din häst biter sig fast i bettet kan du prova bubbelbett. Då kan hästen inte bita sig fast. Men vad jag har hört får man inte tävla i det. Men det är en bra variation.

En fråga som vissar går runt och bär på är kanske, varför har man bettskivor?
Bettskivor har många funktioner. Det kan göra så att bettet blir lite mindre (om din häst inte passar i dom storlekar som finns). Det har funktionen att inte bettet åker igenom munnen. Unghästar förstår enklare tygeltagen och bettet ligger stabilt i munnen. Det kostar inte alls mycket. 15 kronor på Hööks.

Novabettet är VÄLDIGT snällt. Det är ett rakt bett gjort av gummi(polyuretan). När du köper ett nova bett måste det vara i korrekt storlek. Annars är det inte snällt längre. Då blir det snarare skarpt. Det är också viktigt att hästen har välskötta tänder då bettet är mjukt och kan bli skavt. Det är ett jätte bra alternativ till den känsliga hästen/unghästen.

Till sist:
Hos dig ska strävan vara att använda det mildaste bettet man kan hitta. Ju slätare ett bett är desto mildare brukar det vara. Ett delat tränsbett brukar anses som det mildaste bettet eftersom hästen kan mildra effekten genom att trycka bettet uppåt med tungan. Är bettet av gummi eller dyl. ger det en “mjukare” känsla än stål. Kom ihåg att det som till sist avgör hur skarpt ett bett blir är den hand som håller i tygeln!

Kommentarer
Postat av: Emma

sv. TEstade med det men hans mungipr :S är så himla känsliga så det funka...

2010-12-29 @ 17:26:34
URL: http://thesaddleclub.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback